Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi fon soruşturmasında ifadeye çağrıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü fon soruşturması kapsamında Fatma Betül Sayan Kaya, eşi İlyas Kaya ve İbrahim Ömer Gönül'ün şüpheli…

Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi fon soruşturmasında ifadeye çağrıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı.

Fon soruşturması kapsamında eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, eşi İlyas Kaya ve eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Sermaye piyasalarına ilişkin soruşturma kapsamında; Fatma Betül Sayan Kaya, İlyas Kaya ve İbrahim Ömer Gönül’ün yarın saat 11:00'da şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na çağırıldıkları öğrenildi.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturmasında, eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya'nın Özata Denizcilik hisselerinden elde ettikleri kazanç gündeme gelmişti. Çiftin söz konusu hisselerden yaklaşık 2,2 milyar lira kazanç sağladığı öne sürülürken, bu paranın bir bölümünün yatırım fonlarında değerlendirildiği belirtilmişti.

Soruşturma kapsamında Fatma Betül Sayan Kaya ve İlyas Kaya, 7 Ekim'de şüpheli sıfatıyla ifade vermişti. İlyas Kaya ifadesinde, Özata Denizcilik hisselerinin bir bölümünü ağustos, kalanını ise eylül ayında sattığını ve elde ettiği paranın bir kısmını Halk Yatırım ile Tera Yatırım aracılığıyla fonlarda değerlendirdiğini söylemişti. Kaya, işlemlerinin mevzuata uygun olduğunu ve herhangi bir manipülatif eylemde bulunmadığını savunmuştu.

Öte yandan çiftin, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak amacıyla yaklaşık 2,2 milyar lirayı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hesabına iade ettiği yönünde haberler yayımlanmıştı. Ancak iade edilen tutarın ana para ve faiz gelirlerini kapsayıp kapsamadığı da tartışma konusu olmuştu.

Soruşturma kapsamında eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ün de şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulacağı gündeme gelmiş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Gönül hakkında ön inceleme yapılması için Bakanlık Teftiş Kurulunu görevlendirmişti.

Deniz Ay
Editör Güncellendi: 4 Kasım 2026 18:00