Bolivya'nın Chapare bölgesinde destekçilerine ve medyaya konuşan eski Devlet Başkanı Evo Morales, siyasi sahneden tasfiye edilmek istendiğini savundu. Morales'e yakın çevreler, sosyal medyada ABD silahlı kuvvetleri ve Bolivya polisinin Morales'i kaçırmak için ortak operasyon hazırladığını iddia etti.

Grey Zone haber portalına konuşan Morales, "Üç helikopter beni gözaltına almaya çalıştı. Mermi sağanaklar halinde ateşlendi. Canımızı zor kurtardık. CIA, beni gözaltına alma operasyonunun bir parçası olarak bir helikopteri uçurdu." ifadelerini kullandı.

Morales, hakkında yürütülen soruşturmayı 'siyasi tasfiye girişimi' olarak değerlendirirken, mahkemelerin yakalama kararını yenilemesinin ardından sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Hükümet bana karşı sahte suçlamalarla acımasız bir yargı ve medya operasyonu yürütüyor. Amaç beni hem siyasi hem fiziksel olarak yok etmek." dedi.

TRUMP YÖNETİMİNİ SUÇLADI

Eski lider, yaşananları Bolivya iç siyasetiyle sınırlı görmeyerek Donald Trump yönetimini Latin Amerika'daki sol hareketleri hedef almakla suçladı. Morales, Washington'un bölgede 'emperyal müdahaleleri artırdığını' savunarak, "Latin Amerika'daki tüm sol partileri yok etmek istiyorlar." şeklinde konuştu.

ABD SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

ABD yönetimi, Morales'in kaçırılma planı iddialarına resmi yanıt vermedi. Ancak Washington daha önce de Morales'e yönelik gizli operasyon yürüttüğü suçlamalarını reddetmişti. ABD'nin Bolivya politikası son yıllarda güvenlik iş birliği, 'uyuşturucuyla mücadele' ve 'demokratik kurumların güçlendirilmesi' başlıkları üzerinden şekillenirken, Morales döneminde ilişkiler gerilmiş ve Morales 2008'de ABD'nin La Paz Büyükelçisi Philip Goldberg ile DEA'yı ülkeden çıkarmıştı.

BÜYÜK BİR SİYASİ KRİZ

Öte yandan, La Paz kent merkezi şiddetli çatışmalara sahne oldu. Binlerce madenci, köylü ve yerli protestocu, hükümetin merkezi Plaza Murillo'ya yürümeye çalışırken polisle karşı karşıya geldi. Yaklaşık üç saat süren çatışmalarda polis barikatları aşılamadı. Protestolar, göreve gelmesinin üzerinden altı ay geçen Devlet Başkanı Rodrigo Paz'ın karşılaştığı en büyük siyasi kriz olarak değerlendiriliyor.

"İHANETE KARŞI PAKT"

"İhanete karşı pakt" adı altında birleşen işçi sendikaları, madenciler, yerli topluluklar ve mahalle konseyleri, hükümetle müzakereyi reddederek Başkan Paz'ın istifasını talep ediyor. Göstericiler, yeni yönetimin ekonomi politikalarını ve kabinedeki iş dünyası ile tarım elitlerine yakın isimlerin ağırlık kazanmasını sert biçimde eleştiriyor. Eski Devlet Başkanı Evo Morales tarafından çağrısı yapılan 'Bolivya'yı kurtarmak için yaşam yürüyüşü' de başkente ulaşarak devam eden protestolarla birleşti.