Erzurum Barosu önünde açıklamalarda bulunan Gülistan Doku'nun ailesinin avukatı Ali Çimen, Tunceli'de 5 Ocak 2020'den bu yana kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku ile ilgili soruşturmada 12 zanlının tutuklandığını duyurdu.
Çimen, soruşturma kapsamında 1 firarinin bulunduğunu ve 3 zanlının da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını hatırlatarak, "Bu dosyada gerçekten de kamuoyunda ve toplumda adalet duygusunu inciten pratikler gerçekleşmişti. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığının gerçekleştirdiği bu operasyonla birlikte adalete olan inanç da pekişti." ifadelerini kullandı.
Yeni gözaltıların olup olmayacağına dair bir soru üzerine Çimen, faillerin beyanlarının bazı kişileri işaret ettiğini ve dönemin kolluk amirlerinin de dosyaya dahil olması gerektiğini belirtti. İkinci bir dalga operasyonu beklediklerini söyleyen Çimen, dosyada görev almış Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı Ebru Hanım'ın dönemi hariç, diğer dönemde görev yapmış tüm soruşturmacıların şüphe altında olduğunu ve yargılanıp aklanmaları gerektiğini dile getirdi.
"Doku'nun cenazesinin nerede olduğuna" dair soruya ise Çimen, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonucunda Doku ailesine kızlarının akıbetiyle ilgili tatmin edici bir bilgi verileceğine inandığını söyledi. Sabırlı olunması ve soruşturma sonucunun beklenmesi gerektiğini ekledi.
Çimen, dönemin Valisi Tuncay Sonel'in tutuklanma gerekçeleriyle ilgili de konuştu. Sonel'in, Gülistan Doku'nun şiddete ve cinsel saldırıya uğradığı halde onu koruma yükümlülüğünü yerine getirmediğini ve failleri serbest bıraktığını belirtti. Gülistan hakkında herhangi bir koruma tedbiri vermediğini vurgulayan Çimen, bu durumun failin eksik kalan eylemini tamamlamasına neden olduğunu ve Gülistan Doku'nun yaşamını yitirmesine yol açtığını savundu. Çimen, bu nedenle Tuncay Sonel'in de insan öldürmeye iştirak ettiği gerekçesiyle tutuklanması için mücadelelerinin süreceğini kaydetti.





