Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Erzurum'da, olası depremlere karşı alınacak önlemler ve zemin etüdünün önemi "Erzurum Deprem ve Zemin İstişare Toplantısı"nda ele alındı. Palandöken Dağı'ndaki bir otelde düzenlenen toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Toplantıda konuşan Erzurum Valisi Aydın Baruş, yakın zamanda yaşanan depremlerin ardından konunun öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, şehirlerin yeniden inşasında binaların sağlamlığının yanı sıra zeminle uyumunun da büyük önem taşıdığını vurguladı. Baruş, "Ancak şehirleşmeyi sağlarken, binaları yeniden inşa ederken sadece sağlam olması değil, binaların zeminle bütünlük taşıması, yani zeminle birlikte değerlendirilerek inşa edilmesi çok önemli." dedi.
Erzurum'un sismik açıdan aktif bir kuşak üzerinde bulunduğunu hatırlatan Vali Baruş, bu durumun hem bir risk hem de sorumluluk anlamına geldiğini ifade etti. Tarihsel deprem tecrübelerinin zemin yapısının yapılaşma kararları üzerindeki belirleyici etkisini acı bir şekilde gösterdiğini belirten Baruş, zemin etüdünün insan hayatını doğrudan koruyan bir mekanizma olduğunu söyledi. Son yıllarda yaşanan depremlerin yapı-zemin etkileşimi konusundaki bilgileri sınadığını ve denetim süreçlerindeki boşlukların ağır sonuçlara yol açabileceğini gösterdiğini dile getiren Baruş, "Erzurum olarak bu dersleri acıyla değil, önlem alarak karşılamak zorundayız." diye konuştu.
Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumlarla bu sürecin her aşamasında paydaş olmaya kararlı olduklarını belirten Baruş, vatandaşların ve özellikle gençlerin bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Üniversitelerdeki bilim insanlarının Erzurum'un güvenli geleceğini inşa edecek en önemli aktörler olduğunu vurgulayan Baruş, "Erzurum'da alınacak kararların yalnızca bu şehir için değil, ülkemizin diğer bölgeleri için de örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Burada ortaya konulacak fikirler, hazırlanacak yol haritası ve uygulanacak eylem planı gelecekte yaşanabilecek afetlere karşı daha dirençli bir Türkiye'ye katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerini anımsatan Baruş, Malatya ve Kahramanmaraş Afşin'de yaptığı incelemelerde, en çok hasar gören bölgelerde zemin uyumlu binaların yapılmadığını müşahede ettiğini belirtti. Sağlıklı zemin-bina ilişkisi kurularak yapılan binaların hasar görmeyeceğini kaydeden Baruş, şehirlerin genişleme alanlarına yapılan ve zeminle sağlıklı ilişki kurulmayan binaların daha fazla hasar aldığını gözlemlediğini aktardı.





