Erzincan'da belediye öncülüğünde kurulan ve kadınların yoğun katılımıyla kısa sürede büyüyen tekstil atölyesi, günlük yaklaşık 2 bin parça ürün imalatıyla adeta bir fabrikaya dönüştü. Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) desteğiyle 2022'de hayata geçirilen atölyede, 76 kadın istihdam ediliyor.
Başlangıçta sınırlı sayıda kursiyerle yola çıkan atölye, üretim kapasitesini artırarak önemli bir başarıya imza attı. Atölyede, belediye personelinin iş kıyafetlerinin yanı sıra özel sektöre yönelik fason üretim de gerçekleştiriliyor. Farklı yaş ve eğitim seviyelerinden kadınların meslek sahibi olduğu ve aile bütçelerine düzenli katkı sağladığı atölye, hem istihdamı artırıyor hem de kadınların toplumsal hayata katılımını destekliyor.
Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, tekstil atölyesinde zabıta, itfaiye, güvenlik görevlileri ve belediye işçilerinin çalışma kıyafetlerinin üretildiğini belirtti. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tekstil fabrikalarına da fason üretim yapıldığını kaydeden Aksun, "Atölyemizi diri ve ayakta tutabilmek için KUDAKA'dan da gerekli desteği aldık. Güncel rakamlarla yaklaşık 30 milyon liralık yatırım yapıldı. Hanımefendilerin orada hem eğitilmesi hem de iş üretmesiyle alakalı bir yapı söz konusu." dedi.
Aksun, farklı iş bağlantıları kurarak istihdamı daha da artırmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Tekstil atölyesinde çalışan hocalarımıza, mesai arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Erzincan'da bir ilki başardılar. Yerel yönetimin ışığında bir atölyeyi çalışır vaziyete getirdiler ve sürdürülebilir kıldılar." ifadelerini kullandı.
Atölyenin sorumlusu usta öğretici Müşika Keskinkılıç, 33 kursiyerle başladıkları atölyede şimdi 76 kadınla üretime devam ettiklerini söyledi. Kadınların çalışarak hem aile ekonomisine katkıda bulunduğunu hem de yeni bir meslek edindiğini belirten Keskinkılıç, "Burada 18 yaşından 45-50 yaşına kadar bayanlar çalışıyor. Çalışan arkadaşlarım arasında üniversite mezunu olan da ev hanımı olan da var. Seri üretim halinde günde 2 bine yakın ürün çıkarıyoruz. Biz burada küçük bir atölye olarak başladık ama şimdi 76 kadın arkadaşımla büyük bir fabrika olduk." diye konuştu.
Atölyede çalışan Serap Hantik ise desteklerinden dolayı Belediye Başkanı Aksun'a teşekkür ederek, çalışarak 3 çocuğuna baktığını dile getirdi. Hantik, "Hocalarımız sayesinde altın bileziğimizi taktık kolumuza. 2025 yılında geldim, 1,5 senedir buradayım. Geldiğim zaman hiçbir şey bilmiyordum. Burada her şeyi öğrendim. Burada çalışarak evimi geçindiriyorum, 3 çocuğuma da burada çalışarak hem bakıyorum hem de okutuyorum." şeklinde konuştu.





