Diyarbakır'da mevsimsel yağışlar, çiçeklenme döneminin uzamasına ve balda yüksek rekolte beklentisinin artmasına neden oldu. Son yıllarda iklim değişikliği ve kuraklıktan olumsuz etkilenen bölgede, kış aylarında yağan kar ve yağmur ile mart ve nisandaki yağışlar, çiftçiler ve arıcılar için umut ışığı oldu.

Daha önce çiçek azlığı ve kısa süren çiçeklenme dönemleri nedeniyle farklı illerdeki yaylalara gitmek zorunda kalan arıcılar, bu yıl Diyarbakır'da arıları için bol besin bulmayı umut ediyor. Ovaların çiçeklerle dolmasıyla gezgin arıcılar, henüz karla kaplı olan yaylalara daha geç dönmeyi planlıyor.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda kuraklık nedeniyle bitkilerdeki çiçeklenme süresinin kısaldığını ve arıların besin bulmakta zorlandığını belirtti. Bu yılki yağışlarla arılarda yoğun faaliyet beklediklerini söyleyen Satar, "Bu yıl inşallah bal oranı artacaktır. Bitkilerin uzun süre yağış almasından dolayı çiçekler doğada daha uzun süre kalacak ve arılar daha iyi besin bulacak." dedi.

Arıların parazit kaynaklı hastalıklara maruz kalmadığı sürece bal üreticilerinin ovada daha uzun kalacağını ve yaylalara daha geç gideceğini ifade eden Satar, "Çiçeklenmenin uzun sürmesiyle arılar daha çok dışarıda kalabilecek ve polen toplayabilecek. Bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde iyi bir rekolte bekliyoruz." diye konuştu.

Bölgede 21 yıldır arıcılık yapan Mehmet Gümüş, önceki yıllarda iklim şartları ve kuraklıktan dolayı verimde ve rekoltede düşüş yaşadıklarını belirtti. Gümüş, şunları kaydetti: "Bu yıl yağan kar ve yağmurla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamında rekolte beklentimiz fazla. Yağmurların yağması ve çiçek türünün zenginliğiyle verimin beklentilerin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Örneğin pamuk, narenciye ve keven balında beklentimiz fazla. Kuraklık olursa çiçek türü zengin olmaz. Çiçek türünün zengin olması için yağmur şart. Yağmur olmazsa verim alamayız. Geçmiş yıllarda kuraklıktan dolayı verim alamadık. Beklentimiz bu yıl yağışlardan dolayı rekoltenin çok olması."

Bingöl'den gelerek Dicle Vadisi'ne kovanlarını bırakan gezgin arıcılardan Hasan Kara da ailesiyle 16 yıldır bu bölgeyi tercih ettiklerini söyledi. Arıların doğanın canlanmasıyla uyandığını ve kovandan çıktığını anlatan Kara, "Hem ülke genelinde hem de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu sene güzel kar yağışı oldu. Ardından sürekli yağmur yağdı. Yağışlardan dolayı da bitki kökü iyi. İyi oranda polen bekliyoruz. Bu yıl bereketli, tabiata yansımasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.