Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Çanakkale Bisiklet Platformu Derneği (ÇABİP) iş birliğiyle bu yıl 15'incisi düzenlenen "Çanakkale Bisiklet Turu Şehitlere Saygı Sürüşü" etkinliği, 27 ilden gelen 1100 bisikletlinin katılımıyla gerçekleşti.
Eceabat ilçesindeki Kilitbahir Kalesi önünde sabah saatlerinde bir araya gelen bisikletliler, ısınma hareketlerinin ardından sürüşe hazırlandı. Etkinlik öncesinde konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, vatan topraklarını vatan yapan kahramanları, Cumhuriyet'in kurucularını ve isimsiz nice ismi saygı ve rahmetle andıklarını belirtti.
Kaşdemir, "O büyük insanlar 111 yıl önce birbirlerini çok sevdiler, kenetlendiler ve çok büyük iş başardılar. Çanakkale'yi geçilmez yaptılar ve bu topraklarda ay yıldızlı al bayrağın dalgalanmasına imkan sağladılar. Onların torunları olarak bizler de onlar gibi birbirimize kenetlenmek, birbirimizi biraz daha fazla sevmek zorundayız." dedi.
ÇABİP Derneği gönüllüsü Birol Çetin, etkinliğin 15'incisini düzenlemekten gurur duyduklarını ifade ederek, "Cumhuriyet'imizin ön sözünün yazıldığı bu topraklarda vatansever iki teker dostlarıyla buluşmak bizi gururlandırıyor." diye konuştu.
Bursa'dan üçüncü kez katılan Esin Şirin, bisiklet severlerin her yıl aynı coşkuyla bir araya gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Kocaeli Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü Başkan Yardımcısı Hüseyin Gül ise Gelibolu'nun manevi atmosferinin çok farklı olduğunu ve etkinliğe Kocaeli'den 40 kişilik bir grupla katıldıklarını belirtti.
Konuşmaların ardından ÇABİP gönüllüsü Can Düzdaş, Çanakkale Valisi Ömer Toraman ve İsmail Kaşdemir'e üzerinde ÇABİP yazılı bisiklet forması hediye etti. Yaklaşık 60 kilometrelik parkurda gerçekleştirilen sürüş, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.





