Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen Bursa İş Dünyası Buluşması'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Merkez Bankası'nın ihracat reeskont kredi limitlerinin mevcut 4,5 milyar liradan daha da yükseltileceğini müjdeledi. 3 yıl önce günlük 300 milyon lira olan bu limitin, döviz bazında 1 milyar dolara yaklaştığını belirten Bolat, bu rakamın artırılmasına yönelik çalışmaların sona yaklaştığını ifade etti.

Bakan Bolat, Bursa'yı "4T1S" formülüyle tanımlayarak, tarımla başlayan bereketin turizm, ticaret, teknoloji ve sanayi ile bütünleştiğini söyledi. Faaliyet bazında 20 milyar dolar net mal ihracatı gerçekleştiren Bursa'nın, üretim gücü ve istihdamıyla Türkiye ekonomisinin altın şehirlerinden biri olduğunu vurguladı. Bolat, "Büyük resme baktığımızda Türkiye de hızla büyümeye devam ediyor, Bursa da büyümeye devam ediyor ve rekabetçilik, teknolojik atılımlar, katma değerli üretimin hızlandığını görebiliyoruz." diye konuştu.

Ekonomiyi ve ülkeyi yönetme gayreti içinde olduklarını belirten Bolat, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada yaşanan sıcak savaşlara rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğiyle 23 yıldır istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü dile getirdi. Genç ve eğitimli nüfusun ekonomiye önemli katma değer sağladığını ifade eden Bolat, ulaştırma, altyapı ve enerji yatırımlarıyla ülkenin enerji üretiminin arttığını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştığını belirtti.

Bakan Bolat, Türkiye'nin tüm ekosistem sayesinde dünyanın 16. büyük ekonomisi haline geldiğini, satın alma gücü paritesine göre 11. büyük ekonomi ve Avrupa'nın 4. büyük ekonomisi konumunda olduğunu söyledi. İmalat sektöründe dünyanın 14., hizmetler sektöründe ise 20. büyük ekonomi olduklarını aktardı. Sanayinin ihracattaki %93'lük payı, imalattaki ve milli gelideki %20'lik payı ve tarımdaki bereketli üretimle Türkiye'nin dünyada önemli bir oyuncu olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin güvenilir bir tedarik üssü, liman ve lojistik merkezi olduğunu ifade eden Bolat, Körfez'de yaşanan savaşın ve Hürmüz Boğazı'ndaki blokajın küresel enerji ve ticaret üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Bu durumun, dünyanın önemli bir bölümünün enerji ve petrokimya ürünlerinin geçtiği bu su yolu önündeki blokajın Türkiye'nin... (İçerik buraya kadar devam etmektedir.)