Bursa'da Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) iş birliğiyle "Eko Tasarım Projeleri ve AR-GE Semineri" düzenlendi. Seminerde, tekstil sektörünün iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum politikaları detaylı bir şekilde değerlendirildi.

Seminerde konuşan Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakatı Dairesi Başkanı Elif Berrak Taşyürek, AB'nin sürdürülebilirlik odaklı düzenlemelerinin tekstil ve hazır giyim sektörü için önemli bir dönüşüm başlattığını belirtti. Taşyürek, "Sürdürülebilir Ürünler İçin Ekotasarım Tüzüğü kapsamında, ürünlerin daha dayanıklı, yeniden kullanılabilir, tamir edilebilir ve geri dönüştürülebilir şekilde tasarlanması bekleniyor. Enerji ve su kaynak verimliliği, geri dönüştürülmüş içerik kullanımı, karbon ve çevre ayak izi ile dijital ürün pasaportu gibi başlıklar, önümüzdeki dönemde tekstil ve hazır giyim sektörü için daha belirleyici hale gelecek. Bu süreç, yalnızca Avrupa Birliği (AB) pazarına ihracat yapan firmalarımız için değil, sektörün genel rekabet gücü açısından da yakından takip edilmesi gereken bir alan." dedi.

Taşyürek, hazır giyim ürünlerinde dayanıklılık ve geri dönüştürülebilirlik kriterlerinin önemini vurgulayarak, "Firmaların, üretim süreçlerinden ham madde tercihine, ürün tasarımından belgelendirme ve izlenebilirlik süreçlerine kadar bütüncül bir yaklaşım geliştirmesi büyük önem taşıyor. Türkiye'nin AB mevzuatına uyum sürecini yakından takip ediyoruz. Gümrük Birliği'nin işleyişinin aksamaması ve ihracatımızın sürdürülebilir şekilde devam etmesi açısından bu düzenlemelere uyum sürecini önemsiyoruz. Firmaların yeşil dönüşüm sürecine hazırlanmasını destekleyen çalışmalar yürütüyoruz. Bu dönüşüm, doğru yönetildiğinde Türkiye, tekstil sektörü için önemli bir rekabet avantajına dönüşecektir." ifadelerini kullandı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dilek Kut'un moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde, geri dönüştürülmüş içerik kullanımı, biyobazlı malzeme geliştirme, enerji, su ve atık verimliliği, karbon ayak izinin azaltılması gibi konularda hayata geçirilen projeler ve iyi uygulama örnekleri paylaşıldı. Seminer, tekstil ve hazır giyim sektörünün sürdürülebilir üretim süreçlerine uyumu, AB mevzuatları çerçevesindeki yeni yükümlülükler ve firmaların AR-GE temelli dönüşüm çalışmaları üzerine değerlendirmelerle sona erdi.