Deprem riski yüksek illerden Bingöl'de bulunan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Lojistik ve Operasyon Merkezi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından verilecek bayrak teslimine hazırlanıyor.
Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu Fay Hatları'nın kesişim noktasında yer alan Bingöl'de, Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla yaklaşık 1,5 yıl önce kurulan UMKE Lojistik ve Operasyon Merkezi, deprem tedbirleri kapsamında faaliyet gösteriyor. Eski Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi alanına kurulan merkez, 105 bin metrekarelik kapasitesiyle dikkat çekiyor. Sahra hastaneleri, aşevi üniteleri, helikopter pisti, arama-kurtarma ekipmanları ve misafirhanelerin yanı sıra mobil haberleşme aracı, sağlık tırı, UMKE personel taşıyıcı araç ve acil müdahale araçları gibi unsurlarla donatıldı.
Sağlık Bakanlığı ve DSÖ'nün merkez ile Türkiye teşkilatlarının kapsamlı değerlendirme sürecine alınan merkezin akreditasyonu için DSÖ'den temsilciler Bingöl'e geldi. DSÖ'nün Emergency Medical Teams (EMT) Sekreterliği, Avrupa Bölge Ofisi, İtalya Acil Tıbbi Müdahale Ekibi, Fransız Sivil Güvenlik Ordu Tugayı ve Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı Tıbbi Merkezi'nden gelen heyet, merkezde incelemelerde bulundu.
Yapılan incelemelerde, acil sağlık ekiplerinin uluslararası standartlara uygunluğu değerlendirildi ve doğrulama çalışmaları yapıldı. Mobil ve sabit acil müdahale üniteleri, sahra hastaneleri kurulum alanları, operasyon yönetim merkezi ve lojistik kapasite unsurları titizlikle gözden geçirildi. Daha önce Acil Tıbbi Müdahale Tip 2 seviyesinde doğrulanan merkezin, eklenen yeni birimlerle mobil ve sabit EMT Tip 1 seviyesinde de doğrulama almaya hak kazandığı belirtildi.
Merkezin ulaştığı bu uluslararası standartlar, heyet tarafından "uluslararası doğrulama süreci"ne alındı. 23 Nisan'da düzenlenecek törenle DSÖ yetkilileri tarafından merkeze bayrak teslimi yapılacak.
DSÖ Acil Tıbbi Müdahale Birimi (EMT) uzmanı Geert Gijs, Bingöl gibi deprem riski yüksek bir bölgede böyle bir merkezin bulunmasının önemli bir kazanım olduğunu vurgulayarak, projenin emeğin ve adanmışlığın bir ürünü olduğunu ifade etti. Gijs, merkezin takım çalışması, gönüllülerin katkısı ve tüm UMKE personelinin çabasıyla ortaya çıktığını belirterek, "Bingöl UMKE artık EMT Tip 1 mobil ve sabit olarak hizmet verebilecek. Bu merkez hem ulusal hem uluslararası acil durumlarda hızlı şekilde görevlendirilebilecek bir kapasiteye sahiptir. Böyle bir durum ilk defa meydana geliyor. Hem EMT Tip 1 sabit ve mobilin yanında EMT Tip 2'nin de verifikasyonu (doğrulama) veriliyor." dedi.





