Antalya, Isparta ve Burdur'dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesi'nin yılın ilk 4 ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,85'lik bir artışla 1 milyar doları aştı.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Can, düzenlediği basın toplantısında, bölgeden 1664 firmanın 160 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Bu rakamın, geçen yıla kıyasla önemli bir yükselişi temsil ettiğini vurguladı.

En fazla dış satımın 366 milyon dolara ulaşan yaş meyve sebze sektöründen yapıldığına dikkat çeken Can, bu sektörün toplam bölge ihracatının yaklaşık yüzde 37'sini oluşturduğunu ifade etti. Maden ve metaller sektörü ise yüzde 2,23'lük artışla 154 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı.

Ürün bazında biberin ihracatta ilk sırada yer aldığı, onu domatesin takip ettiği belirtildi. İhracatta en önemli pazarın Avrupa olduğunu ve ilk 20 ülkenin ihracatın yüzde 75'ini oluşturduğunu, bu ülkelerin 9'unun ise Avrupa Birliği üyesi olduğunu söyledi. Bölgeden 369 farklı ürün grubunda ihracat gerçekleştirildi.

Can, Ticaret Bakanlığı'nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi'nin önemine değinerek, mevcut pazarları korumanın yanı sıra Afrika gibi yeni ve uzak pazarlara açılma hedeflediklerini, hem kilogram bazında hem de tutarda çift haneli büyüme amaçladıklarını sözlerine ekledi.