Antalya'da deniz ekosistemini korumak ve biyoçeşitliliği artırmak amacıyla hayata geçirilen "Yapay Resif Projesi" kapsamında hazırlanan resif blokları, 25 Haziran Dünya Denizciler Günü'nde denize indirilecek. Proje, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle yürütülüyor.

Projenin uygulama alanı, Düden Çayı'nın denize döküldüğü Aşağı Düden Şelalesi açıkları olarak belirlendi. İlk etapta 35 adet yapay resif bloğunun denize yerleştirilmesi planlanıyor. Bu önemli adım, deniz canlıları için yeni yaşam alanları oluşturmayı ve balık popülasyonunu artırmayı hedefliyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Kurulu Başkanı ve Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy'un başkanlığında yapılan toplantıda, ilgili kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya geldi. Toplantıda, yapay resiflerin teknik özellikleri, yerleştirileceği alan ve izleme süreçleri detaylı bir şekilde ele alındı.

Lokman Atasoy, projenin yaklaşık 1,5 yıldır devam ettiğini belirterek, "Deniz ekosistemini güçlendirmek, balık popülasyonunu artırmak ve sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek amacıyla üniversiteler ve tüm paydaşlarımızla birlikte çalıştık." dedi. Atasoy, yapay resiflerin fiziksel bir uygulamanın ötesinde, biyoçeşitliliğin izlenmesi, su kalitesinin ölçülmesi ve tür hareketliliğinin takibi gibi bilimsel çalışmaları da kapsadığını vurguladı.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olgaç Güven de proje süreciyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Antalya Sportif Olta Balıkçılığı Derneği Başkanı Ali Bilgiç ise yapay resiflerin Antalya denizleri için büyük bir kazanım olacağını dile getirerek projeden duydukları memnuniyeti ifade etti.