Antalya Markaları Kongresi kapsamında düzenlenen "Antalya İş Dünyasının Hacmi ve Büyüme Potansiyeli" panelinde, şehrin lokomotif sektörleri olan turizm ve tarımın geleceği masaya yatırıldı. Muratpaşa ilçesindeki bir otelde gerçekleşen oturumda, ihracat potansiyelleri, bölgenin ekonomik dinamikleri ve sektörler arası etkileşim derinlemesine incelendi.
Gazeteci, haber spikeri ve iletişim danışmanı Bora Balar'ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Can, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek ve Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Alper Oral konuşmacı olarak yer aldı.
Mehmet Ali Can, 2025 yılı için bölgesel dış satım rakamının 2,74 milyar dolar olacağını ve bunun 2 milyar dolarının Antalya'nın ihracatından oluşacağını belirtti. Can, toplam Antalya ihracatında yüzde 35'lik paya sahip olan tarım sektörünün, özellikle örtü altı seracılıkta bir marka haline geldiğini vurguladı. Yaş meyve sebze ihracatının yıllık 760 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Can, turizm ile tarımın sıkı sıkıya bağlı olduğunu şu sözlerle dile getirdi: "Turizm ne kadar iyi olursa tarım sektörü de o kadar genişlemeye ve büyümeye sahip olacaktır." Ayrıca, 2025'te 17 milyon turistin ziyaret ettiği Antalya'da, turizmin tarıma olan doğrudan etkisine dikkat çekti.
Ercan Özbek, Antalya'daki turizm, tarım, inşaat ve sanayi gibi sektörlerin bir halka gibi birbirine bağlı olduğunu ancak turizmin bu yapının üzerinde bir lokomotif sektör konumunda olduğunu belirtti. Özbek, "Bugün ülkemizde de dünyada da Antalya dediğimiz zaman kentin akla gelen ilk imajı her zaman turizmdir," dedi.
Mustafa Alper Oral ise tüm sektörlerin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ve entegre bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.





