Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'nde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Rekabet Kurumu iş birliğiyle Enerji Piyasalarında Regülasyon ve Rekabet Zirvesi başladı. Zirveye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da katıldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, küresel enerji krizlerinin enerji arz güvenliğinin sadece ekonomik bir mesele olmadığını vurguladı. Küle, "Küresel enerji krizleri enerji arz güvenliğinin aynı zamanda ulusal güvenlik, dış politika ve makroekonomik istikrar ile doğrudan bağlantılı olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur." dedi. Bu durumun birçok ülkede enerji politikalarının yeniden gözden geçirilmesine ve daha müdahaleci politika araçlarının kullanılmaya başlanmasına neden olduğunu belirtti.
Enerji piyasalarının tarihsel olarak en kapsamlı dönüşüm süreçlerinden birini yaşadığını ifade eden Küle, jeopolitik gelişmeler, arz zincirlerindeki kırılganlıklar, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve iklim değişikliği ile mücadele politikalarının sektörü çok katmanlı bir yeniden yapılandırmaya ittiğini kaydetti. Bu dönüşümün sadece arz ve talep dengesiyle sınırlı kalmayıp, piyasa tasarımlarını, düzenleyici çerçeveleri ve rekabet dinamiklerini de doğrudan etkilediğine dikkat çekti.
Küle, Türkiye'nin enerji politikalarının son yirmi yılda 3 temel eksen etrafında şekillendiğini söyledi: arz güvenliğinin sağlanması, kaynak çeşitliliğinin artırılması ve dışa bağımlılığın azaltılması, serbestleşme ve rekabetçi piyasa yapısının güçlendirilmesi. Bu politikaların küresel eğilimlerle uyumlu ancak Türkiye'nin kendi yapısal ihtiyaçlarını da gözeten bir çerçevede oluşturulduğunu dile getirdi.
Enerji sektörünün doğası gereği yüksek sabit maliyetler, şebeke altyapısına bağımlılık ve doğal tekel özellikleri taşıdığını belirten Küle, elektrik, doğal gaz ve akaryakıt gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin hem ekonomik hem de sosyal refah açısından kritik roller üstlendiğini ekledi. Enerji piyasalarında gerçekleştirilen serbestleşme reformlarının özel sektör yatırımlarını teşvik ettiğini ve organize piyasa mekanizmalarının kurulmasıyla bu alanda önemli adımlar atıldığını sözlerine ekledi.





