Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ankara'da yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin gübre stoğunun ilkbahar sezonu için hazır olduğunu ve mevcut durumda bir sorun yaşanmadığını belirtti. ABD ve İsrail'in İran ile yaşadığı gerilim öncesinde gerekli hazırlıkların tamamlandığını ve ihtiyaç duyulan gübrelerin Hürmüz Boğazı'ndan geçirildiğini söyledi.

Kurumun çalışmaları ve hedefleri hakkında gazetecilere bilgi veren Aydın, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin özerk bir yapıya sahip olduğunu, 1600 kooperatif ve 18 bölge birliği ile faaliyet gösterdiğini ve yaklaşık 900 bin üyeye hizmet verdiğini aktardı. Aydın, kurumun ortaklarının çıkarlarını korumayı amaçladığını, kamuya ait varlık veya kaynak kullanmadıklarını ve kamu kurumu statüsünde olmadıklarını vurguladı.

Türkiye'nin en büyük tarımsal sanayi grubu olduklarını belirten Aydın, yemde yüzde 15, gübrede ise yüzde 30 pazar payına sahip olduklarını ve 150 milyar liralık girdi satışı gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Ayrıca, Türkiye'nin en büyük gıda tedarikçisi konumunda olduklarını, geçen yıl 20 milyar liranın üzerinde 40 farklı ürün aldıklarını ve Tarım Kredi KOOP Marketler'de yaklaşık 2 bin ürünü satışa sunduklarını, marketlerin günlük müşteri sayısının ise 1 milyon civarında olduğunu ifade etti.

Marketlerin fiyat politikalarıyla ilgili eleştirilere değinen Aydın, lojistik ve enerji maliyetlerindeki artışların fiyatlara yansıdığını ancak daha düşük kar marjlarıyla çalıştıklarını belirtti. Farklı sosyo-ekonomik gruplardan müşterilere hitap ettiklerini, bu nedenle ekonomik durumu daha iyi olanlar için 'Tarım Kredi' ve 'Anadolu' markalarıyla un, makarna ve pirinç gibi ürünler sunduklarını söyledi. Aydın, tüm ürünlerin Türkiye'deki üreticilerden temin edildiğini ve ithal ürün bulunmadığını vurguladı.

Yakın gelecekte önemli bir yatırımın hayata geçirileceğini müjdeleyen Aydın, Trakya'da 4 milyar liranın üzerinde bir yatırımla 1200 dönümlük arazi üzerine kurulacak endüstriyel hayvancılık tesisi hakkında bilgi verdi. Bu yatırımın ırk ıslahı ve ürün kalitesinin artırılmasına yönelik olduğunu ve temel atma töreninin yakın zamanda duyurulabileceğini belirtti.

Aydın, Türkiye'de üretim ve satışın zorluklarına rağmen, bu yılki artan yağışlarla birlikte ürün bolluğu yaşandığını söyledi. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın tedarik zincirinde yarattığı aksamalara rağmen, yapılan ithalat düzenlemeleri sayesinde 2022'deki ayçiçeği krizinin tekrar yaşanmadığını ekledi.