Türk Kızılay, 6 Şubat depremlerinin ardından depremzede kadınlara yönelik başlattığı "İyilikle Pişen Hayatlar" aşçılık atölyesinin 5'incisini Ankara'da düzenledi. Deprem bölgesindeki kadınların istihdama katılımını desteklemek amacıyla hayata geçirilen atölye, Marmara Bölge Afet Yönetim Müdürlüğü'nde iki gün boyunca devam etti.
Atölyenin ilk gününde katılımcılar, Danilo Zanna ve Dilara Başaran rehberliğinde temel mutfak becerileri üzerine çalıştı. İkinci gün ise şefler Kerem Bilginer, Ayaz Geçer ve Çağatay Doğanoğlu ile profesyonel mutfak deneyimi yaşandı. Program sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edildi.
Türk Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Emre Koç, projenin amacını vurgulayarak, "İyilikle Pişen Hayatlar projemizle kadınların mutfak becerilerini geliştirirken yemek yapmanın iyileştirici gücüyle birbirimize destek oluyoruz. Kadınları profesyonel eğitimle destekleyerek yeni istihdam imkanlarının kapılarını aralamayı amaçlıyoruz." dedi.
Şef Danilo Zanna ise program kapsamında kadınlarla gastronomi üzerine bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduklarını belirterek, "Zor zamanlarda umut verebilmek çok önemli. Bu programla kadınlara yeni bir kariyer fırsatı sunularak umut veriliyor. Bunun bir parçası olmak gurur verici." ifadelerini kullandı.
"İyilikle Pişen Hayatlar" atölyesi, kadınların hem üretime katıldığı hem de yeniden güç bulduğu bir dayanışma zemini sunuyor. Katılımcıların büyük bölümü, evlerinde hazırladıkları ürünleri sosyal medya veya yakın çevreleri üzerinden satarak aile ekonomisine destek oluyor.
Hatay İskenderun'dan katılan Aysu Adaklı, depremde yaşadığı büyük kayıplara rağmen mutfağın kendisi için iyileştirici bir alan olduğunu dile getirerek, "Depremde en büyük acıları yaşadık. Yani ben evladımı ve yeğenlerimi kaybettim. Öyle üzüntülerle yaşarken, hiç bırakmadım. Sürekli evimden sipariş üzerine yöresel yemeklerimizi, pasta ve börek yapmaya çalıştım. Çünkü mutfak bana çok iyi geliyordu. Yani acılarımdan bir nebze uzaklaşıyordum, kopuyordum." diye konuştu.
Katılımcılardan Nevin Öründü ise projenin kadınların umutlarını ve öz güvenlerini yeniden güçlendirdiğini belirterek, şunları söyledi: "Kızılay'ın düzenlediği bu projede bulunmaktan çok mutluyum. Bu etkinlik bir depremzede olarak hayatımıza o kadar olumlu güzellikler kattı ki, hem geleceğe yönelik umutlarımızdan tekrardan yeniden doğmaya, emeklerimizin, gücümüzün farkına varmaya vesile oldu. Şeflerimiz eşliğinde çok daha kararlı adımlarla gideceğiz ve bize umut olacak."




