Ankara'nın Çankaya ilçesinde 26 katlı bir binada çıkan ve biri bebek olmak üzere 3 kişinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin davada, 13 sanığın yargılanmasına devam edildi. Ankara 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar, müşteki aileler ve avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı, İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan istenen müzekkereye henüz cevap gelmediğini bildirdi. Yangında eşi ve 3,5 aylık bebeğini kaybeden müşteki Mustafa Şahin, yargılamanın bir an önce sonuçlanmasını ve sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.
Mustafa Şahin, yargılamanın 1 yıldır sürdüğünü belirterek, sanıkların yalan beyanlarla süreci uzatmaya çalıştığını iddia etti. Şahin, "3,5 aylık çocuğumu ve eşimi kaybettim. Yaşanan ihmalleri ve yapılan hataları tesadüf gibi göstermeye çalışıyorlar. Hiçbir şeyi düzgün yapmamışlar, sonra da 'biz bilmiyorduk, görmedik' diyorlar. Binanın oturma ruhsatı olmadan iskana açıldığı, elektrik bağlandığı açıkça ortada. Ruhsatı olmayan bir binanın kullanıma açıldığı belli. Adaletin yerini bulmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet savcısı, eksiklerin giderilmesinin ardından dosyanın bilirkişiye gönderilmesini talep etti.
Sanık Fikret Artan, apartmanda tadilat yapan 18 numaralı daireyle ilgili tespit yapılmasını ve yangının yayılmasına neden olan kişilerin dinlenilmesini istedi. Artan, yangın günü Iğdır'da olduğunu ve kaçma imkanı varken kaçmadığını belirtti.
Diğer sanıklar Kadir Dursun, Yavuz Selim Karaman ve İbrahim Konca ise sağlık sorunları, ekonomik durumları ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları olduğunu belirterek adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını veya hafifletilmesini talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme, Adli Tıp Kurumu'ndan raporun beklenmesine, dairelerin elektrik kullanım miktarlarının elektrik şirketine sorulmasına ve apartman görevlisi Ö.Ö'nün tanık olarak dinlenilmesine karar vererek davayı 3 Temmuz'a erteledi.
Olayın Geçmişi
Çankaya ilçesi Alacaatlı Mahallesi'ndeki sitede bulunan 26 katlı binada 12 Temmuz'da çıkan yangında 1'i bebek 3 kişi hayatını kaybetmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmada, yangına yol açan yapı eksikliklerinin sorumlusu olduğu belirtilen 4 kişi tutuklanmıştı.




