Amasya'nın Suluova ilçesinde yer alan Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi, balık popülasyonunu artırmak amacıyla önemli bir üretim faaliyeti yürütüyor. Tesiste, suya salınmak üzere mersin balığı, sazan ve yayın balığı yetiştiriciliği yapılıyor.
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, 2022 yılından bu yana faaliyet gösteren tesiste, 650 karaca mersin balığı, 150 sivriburun mersin balığı, 800 sazan ve 20 Avrupa yayın balığı anacı bulunuyor. Bu yıl içerisinde tesiste üretilen 8 bin mersin balığı yavrusunun Karadeniz'e bırakılması planlanıyor. Yavrular, Karadeniz'e salınmadan önce takip edilebilmeleri için çip ile etiketleniyor.
Yapılacak bu salımlarla birlikte Karadeniz'e bırakılan toplam mersin balığı sayısının 30 bini bulması hedefleniyor. Tesisin bu yılki üretim hedefleri arasında 400 bin karaca mersin balığı, 200 bin sivriburun mersin balığı, 10 bin yayın balığı ve 7 milyon pullu sazan yavrusu bulunuyor. Ayrıca, tesiste yetiştirilen mersin balıklarından havyar üretimi de gerçekleştiriliyor.
Mersin balıklarından sağım yapılması amacıyla düzenlenen programa Amasya Valisi Önder Bakan, AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam ve İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Arslan da katıldı.




