Adalet Bakanı Akın Gürlek’in, göreve başladığı 11 Şubat’tan bu yana Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan ve kendisinin yanıtlaması istenen 900’ün üzerinde yazılı soru önergesine yanıt vermediği belirtildi.

Cumhuriyet’in haberine göre, TBMM verilerinde Gürlek’in görev süresi içerisinde yanıtlanmayan soru önergelerinin sayısı 900’ü aştı. Söz konusu önergelerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) davaları, cezaevlerindeki uygulamalar, nafaka hakkı ve çeşitli adli süreçlere ilişkin sorular yer aldı.

İBB davalarındaki gizli tanık ifadeleri soruldu

Gürlek’e yöneltilen soru önergelerinden birinde, İBB davalarında kullanılan gizli tanık ifadelerine ilişkin sorular yer aldı.

Önergede, İBB dosyasında gizli tanık beyanlarının “soyut, genel ve doğrulanmamış ifadelerden ibaret olduğu” yönündeki değerlendirmelerin doğru olup olmadığı soruldu.

Ayrıca gizli tanık beyanlarının hangi somut delillerle desteklendiği ve bu ifadelerin çapraz sorgu yoluyla test edilip edilmediği de sorular arasında yer aldı.

Etkin pişmanlık kapsamında verilen ifadelerin belirli sanıklar aleyhine benzer kalıplarla oluşturulduğu ve tahliye kararlarıyla ödüllendirildiği yönündeki iddialar hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma başlatılıp başlatılmadığı da Bakan Gürlek’e soruldu.

Aynı önergede, sanıkların aile bireylerinin soruşturma sürecine dahil edilerek üzerlerinde baskı oluşturulduğu yönündeki iddiaların araştırılıp araştırılmadığı da gündeme getirildi.

Farklı konulardaki önergeler de yanıtlanmadı

Gürlek’in yanıtlamadığı belirtilen önergeler arasında komedyen Deniz Göktaş’ın “Ölü Deniz” isimli gösterisine ilişkin bir soru önergesi de bulunuyor.

Söz konusu önergede, gösteride “milli güvenliği tehdit eden unsurun” ne olduğu soruldu.

Yanıtlanmadığı belirtilen diğer soru önergelerinde ise nafaka hakkı, cezaevlerinde çıplak arama yapıldığı yönündeki iddialar ile Ankara’da düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde gerçekleştirilen tutuklama ve gözaltılar gibi konulara ilişkin sorular yer aldı.

Meclis Başkanlığı konuyu gündeme getirmişti

Gürlek’in soru önergelerine yanıt vermemesi daha önce TBMM Başkanlığı’na da taşındı. DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, soru önergelerinin yanıtlanmamasıyla ilgili TBMM Başkanlığı’na başvuruda bulundu.

TBMM Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, önceki yasama dönemlerinde olduğu gibi mevcut yasama döneminde de Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanlıklara, yazılı soru önergelerinin cevaplandırılma durumuna ilişkin yazılar gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, bakanlıklara soru önergelerinin süresi içinde yanıtlanması ve yanıtların soruları tam olarak karşılayan, yeterli ve tatminkâr nitelikte olması gerektiğinin bildirildiği ifade edildi.

TBMM Başkanlığı’nın 18 Haziran 2026 tarihli yazısının ardından Bakan Gürlek’e yöneltilen 84 soru önergesinin daha yanıtlanmadığı belirtildi.

Böylece Gürlek’in göreve başladığı tarihten itibaren yanıtlanmayan soru önergesi sayısının 900’ü aştığı kaydedildi.