ABD ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyon planlarını bir hafta ertelediği, uluslararası kaynakların verdiği bilgilere göre ortaya çıktı. Saldırının 21 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilmesi planlanırken, operasyonun ertelenmesiyle birlikte bölgede diplomatik ve güvenlik dengelerinde önemli bir belirsizlik oluştu.

Yetkililer, saldırının ertelenmesinin olumsuz hava koşullarından kaynaklanmadığını, ABD'nin İsrail Savunma Kuvvetleri ile daha kapsamlı koordinasyon ve istihbari hazırlık ihtiyacı nedeniyle bu kararı aldığını belirtti. Söz konusu operasyonun, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve oğulları ile üst düzey yetkililerin her cumartesi düzenlediği toplantıları hedef aldığı aktarıldı.

ABD ve İsrail tarafında, saldırının planlandığı tarihten gerçek uygulama anına kadar Hamaney'in yer altı sığınaklarına geçip geçmemesi konusunda endişeler arttı. ABD'li bir yetkili, Hamaney'in sığınaklara inmemesini "sürpriz" olarak nitelendirdi.

Bu gecikme, ABD ile İran arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde yürütülen müzakerelere ek süre tanınmasına da olanak sağladı. İsrailli yetkililer, Cenevre'deki görüşmelerin, yeni saldırı tarihine kadar zaman kazanmak ve İran tarafının diplomasi seçeneğinin hâlâ masada olduğunu düşünmesini sağlamak amacıyla yürütüldüğünü öne sürdü. Ancak bir başka İsrailli yetkili, görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi halinde saldırının ertelenebileceğini dile getirdi.

ABD'li kaynaklara göre, Cenevre'deki temaslar sonrasında İran'ın ABD'nin sunduğu teklifi reddetmesi üzerine, askeri operasyon hazırlıklarını tamamlamış olan ABD ve İsrail harekete geçti.

Uluslararası düzeyde, bu gelişmeler hem askeri risklerin hem de diplomatik girişimlerin bölgedeki istikrarı doğrudan etkilediğini gösteriyor. ABD ve İsrail'in kararları, İran'la yürütülen müzakereler ve askeri hazırlıklar arasında hassas bir denge oluşturdu.