Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ilk yardım ve afet farkındalık eğitimlerine devam ediyor. ABB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ile Afet İşleri ve Risk Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitimlerin bu kez adresi, Çankaya Belediyesi bünyesinde hizmet veren gündüz bakımevleri oldu.

Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi’nde gerçekleştirilen programa, Çankaya Belediyesi Başkan Vekili Haldun Güler de katıldı.

Öğretmenler acil durumlara hazırlandı

Gündüz bakımevi öğretmenleri ve yöneticilerine yönelik eğitim programında, erken çocukluk döneminde yaşanabilecek düşme, çarpma, kesik, yanık, yabancı cisim yutma ve boğulma gibi durumlarda uygulanması gereken ilk yardım yöntemleri anlatıldı.

Afet farkındalık ve yangın eğitimlerinde ise afet öncesi hazırlık, gündüz bakımevlerinde risklerin azaltılması, deprem sırasında doğru davranış biçimleri, çocukların güvenli şekilde tahliye edilmesi, çocuk sayımı ve toplanma alanı organizasyonu ile yangınla mücadele konuları ele alındı.

Eğitimlerde ayrıca 0-2 yaş arasındaki çocuklar ile özel gereksinimli çocukların tahliye planlaması, çocukların güvenli şekilde velilerine teslim edilmesi ve çocuklarda psikolojik ilk yardım konularında da bilgi verildi.

Öğretmenler, teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı çalışmalarla acil durumlara ilişkin bilgi ve becerilerini tazeleme fırsatı buldu.

Yavuz: “Zamanında, doğru ve bilinçli müdahale hayat kurtarır”

ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Mümtaz Yavuz, erken çocukluk döneminde yaşanabilecek kazalarda ilk dakikaların önemine dikkat çekerek, gündüz bakımevlerinde görev yapan öğretmenlerin ilk yardım konusunda bilgi ve beceri sahibi olmasının önemini vurguladı.

Yavuz, “Çocuklarımızın, aileden sonraki ilk eğitime başladığı yer gündüz bakımevlerimizdir. Dolayısıyla burada çocuklarımızın başına gelecek herhangi bir sağlık sorununda, kazada ya da başka durumlarda öğretmenlerimizin ilk acil müdahalesi çok önemlidir” dedi.

Erel: “Eğitimlerimizi artırarak sürdüreceğiz”

ABB Afet İşleri ve Risk Yönetimi Daire Başkanı Özkan Erel de çocukların güvenliğini artırmak amacıyla afet ve acil durumlara yönelik farkındalık çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Erel, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak çocuklarımızı çok önemsiyoruz. Çocuklar bizim en kıymetli değerimiz ve onların güvenli bir ortamda olması bizim için çok önemli. Bunun için öğretmenlerimizin, afetlere, acil durumlara, yangınlara karşı bilinçlenmesini önemsiyoruz. Eğitimlerimizi artırarak sürdüreceğiz” diye konuştu.