Ticaret Bakanlığı, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli etil asetat ithalatına ilişkin damping soruşturması açtı.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre soruşturma, yerli üretici Adokim Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin başvurusu üzerine başlatıldı. Soruşturma, 2915.31.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan "etil asetat" ürününü kapsıyor.
Başvuruda, Çin'den yapılan ithalatta damping olduğu ve bu ithalatın yerli üretim dalına zarar verdiği ileri sürüldü. Bakanlığın ön incelemesinde, ürün için hesaplanan damping marjının ihmal edilebilir seviyenin üzerinde olduğu belirlendi.
Tebliğde, Çin menşeli etil asetat ithalatının 2024-2025 döneminde hem mutlak hem de nispi olarak arttığı, ithal ürün fiyatlarının yerli üreticinin satış fiyatlarını düşürdüğü ve baskıladığı ifade edildi. Ayrıca yerli üretim dalının üretim, satış, kârlılık, istihdam, pazar payı ve kapasite kullanım oranı gibi temel ekonomik göstergelerinde bozulmalar yaşandığı kaydedildi.
Bu tespitler doğrultusunda İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, Çin menşeli etil asetat ithalatına yönelik damping soruşturması açılmasına karar verdi. Soruşturma kapsamında ilgili tarafların görüş ve bilgi sunmaları için 37 günlük süre verildi.
Soruşturma sonucunda gerekli görülmesi halinde geçici veya nihai anti-damping önlemleri uygulanabilecek.





