DOLAR 32,5522
EURO 34,856
ALTIN 2426,503
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kötü amaçlı siteler reklamlarla en üstte yer alıyor

Siber saldırganlar son birkaç yıldır reklamlarla desteklenen zararlı yazılımlarla, tüketicileri ve işletmeleri giderek daha fazla hedef alıyor. 

Kötü amaçlı siteler reklamlarla en üstte yer alıyor
22.08.2023 23:57
A+
A-

Siber saldırganlar son birkaç yıldır reklamlarla desteklenen zararlı yazılımlarla, tüketicileri ve işletmeleri giderek daha fazla hedef alıyor. Bunun için yüksek ilgi gören bilgisayar programlarını indirmeyi vadeden sahte internet siteleri oluşturan saldırganlar, arama motorlarına verdikleri reklamlar aracılığıyla sonuç sayfasının en üstünde yer alıyor. 2023’ün başlarında, önde gelen kripto para birimlerine gerçekleşen saldırılar gibi benzer olayları inceleyen Bitdefender araştırmacıları, bu kötü niyetli saldırıların çalışma yöntemini ortaya çıkardı. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Bir kullanıcının bu tür saldırılara kurban gitmesi için tek bir arama ve tıklama yeterli oluyor.” açıklamasında bulunarak kötü amaçlı reklam ağı kullanımı hakkında bilinmesi gerekenleri paylaşıyor. 

Siber suçlular, gelişen teknolojiye ayak uydurarak farklı taktiklerle internet kullanıcılarının kişisel verilerine saldırmaya devam ediyor. Kimliği belirsiz hesaplar aracılığıyla bağlantı göndererek ya da kaynağı güvenilir olmayan programların indirilmesiyle tehdit yaratan siber suçlular, bu kez dikkatli kullanıcıları dahi gafil avlayacak bir yöntem geliştirdi. Bitdefender araştırmacıları tarafından ortaya çıkarılan bu yöntem, kimlik avı saldırısı düzenleyen sahte internet sitelerinin, reklam yoluyla arama motorlarında en üstte yer almasını sağlıyor. Genellikle oyun indirme veya program yükleme için kullanılan ISO dosyasının, zararlı kullanımını inceleyen araştırmacılar AnyDesk, WinSCP, Cisco AnyConnect, Slack, TreeSize programları için indirme sayfalarını taklit eden internet sitelerinin reklam yoluyla yayıldığını keşfetti.

Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Özellikle popüler internet sitelerinin ya da yazılımların adlarını taklit eden siber suçlular, normal kullanıcılar tarafından fark edilemeyecek sahte internet siteleri oluşturuyor. Bir virüs gibi çalışan bu yöntem, kullanıcının arama motorunda gördüğü siteye tek bir tıklama yapması halinde saldırıya maruz kalmasına neden oluyor. Kullanıcıların arama motorunda yer alan site isimlerinin doğru yazıldığına dikkat etmeleri ve kaynağı belirsiz sitelerden program indirmemeleri sahte sitelere karşı ilk korumayı sağlıyor.” açıklamasında bulunuyor.

 

Tek Bir Tıklama Yetiyor

Kötü amaçlı reklam kampanyası, ilk maruz kalmadan sonra enfeksiyon gibi yayılmaya devam ediyor. Saldırganlar, kullanıcının ağında kaldıkları sürece kimlik bilgilerini ele geçiriyor, önemli sistemlerde kalıcılık sağlıyor ve şantajla veri sızdırıyor. ISO dosyası üzerinde incelemelerde bulunan araştırmacılar, içeriğinde reklamı yapılan yazılımın yanı sıra bir Python dosyası ve zararlı yazılımlar içeren bir ZIP arşivi olduğunu da tespit etti. Python.exe işlemi tarafından yüklenen bir DLL, Meterpreter stager biçiminde kötü amaçlı kod çalıştırmak üzere ayarlanıyor ve kurbanın bilgisayarına erişim sağlıyor.

 

Laykon Bilişim Hakkında:

Laykon Bilişim Teknolojileri, bilişim güvenliği alanındaki profesyonel ürün ve çözümleri ile çözüm ortaklarına satış ve destek veren bir teknoloji şirketidir. Yenilikçi teknolojinin, tüm sektörlerdeki hizmet sağlayıcılara, telekomünikasyon şirketlerine ve BT tedarikçilerine dağıtımını yapan Laykon Bilişim Teknolojileri, bayi kanalının teknolojiyi benimseme sürecini hızlandırmaktadır. 2016’da 500 milyon kullanıcıyı koruyan Bitdefender’in Türkiye distribütörü olarak hizmet vermeye başlayan Laykon Bilişim Teknolojileri, 2018 yılında lider güvenlik duvarı sağlayıcısı WatchGuard, 2019 yılında felaket kurtarma ve iş sürekliliği alanında faaliyet gösteren Narbulut yedekleme çözümleri ve 2020 yılında veri sızıntısı önleme çözümü CoSoSys DLP ürünlerinin distribütörlüğünü üstlenmiştir. Bilişim sektöründe uzun yıllardır müşteri sadakati ve bayi kanalı yapılanması çalışmalarında bulunmuş uzman kadrosu ile siber güvenlik, iş sürekliliği ve bulut çözümleri alanında kullanıcılarına yeni teknolojiler götürmeye devam eden Laykon Bilişim Teknolojileri, ihtiyaç duyulan hizmetleri, gelişmekte olan teknoloji çözümleri pazarının gerektirdiği çeviklik ve esneklikle sunma konusunda uzmanlaşmıştır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.