DOLAR 32,5122
EURO 34,9269
ALTIN 2435,294
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İzmir Körfez’ine ekolojik dokunuş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nde ekosistemi canlandırmak için önemli bir çalışmayı daha hayata geçiriyor.

İzmir Körfez’ine ekolojik dokunuş
16.08.2023 15:42
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nde ekosistemi canlandırmak için önemli bir çalışmayı daha hayata geçiriyor. Belirlenen pilot bölgelere deniz patlıcanlarının üremesi için kafesler koyuldu. Denizlerin akciğeri olarak tabir edilen deniz patlıcanlarının Körfez’deki temizlenme sürecini hızlandırması hedefleniyor. 

İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için birçok farklı çalışmayı hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, önemli bir adım daha attı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Tolon’un danışmanlığında İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan projenin ilk ayağı tamamlandı. Buna göre İzmir Körfezi’nde belirlenen pilot bölgelere deniz patlıcanlarının (hıyarı) yetişmesi için kafesler yerleştirildi. Türkiye’deki deniz sularında doğal yollarla yetişen ancak uzak doğuda ekonomik değeri yüksek olduğundan dolayı kaçak avcılık nedeniyle popülasyonu oldukça azalan deniz patlıcanı deniz dibindeki kumu arıtmasıyla biliniyor. 

Körfezde doğal dönüşüm

Projeye dair bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Kerem Girişken, ilk olarak belirledikleri 3 noktaya kafesleri yerleştirdiklerini söyledi. Girişken, “Denizi kirleten birçok unsur var. Bu unsurların büyük çoğunluğu insan faaliyetlerinden kaynaklı. Bununla birlikte denizin içinde denizi temizleyen canlı türleri de var. Bu canlı türlerinin insanlar tarafından kaçak olarak avlanması, kirliliği artırıyor.  Bu proje ile deniz kumunu temizleyen ve buna bağlı olarak denizin suyunun temizlenmesine katkıda bulunan deniz patlıcanının, İzmir Körfezi’nde önümüzdeki yıllarda popülasyonunu artıracak öncü bir çalışma başlattık” dedi. 

Deniz patlıcanlarına özel koruma

Denizin dibine kafesler indirerek deniz patlıcanlarını herhangi bir dış müdahaleye maruz kalmadan korumak istediklerini vurgulayan Girişken, şunları söyledi: “Bundan sonraki aşama ise deniz dibinde yaşamayı seven bu canlıyı uzman ekipler tarafından kafesin içerisine yerleştirmek. Bu türün en önemli özelliği denizin dibindeki kumu ve buna bağlı olarak denizin temizlenmesine katkıda bulunuyor. Eğer projenin sonunda hedefimize ulaşırsak daha sonra kafes sayılarını artırmayı planlıyoruz.” 

Deniz temizliğine etkileri incelenecek

Kerem Girişken, “Sadece bu proje ile tabiİ ki Körfez’i temizleyemeyiz. Biz insan eylemleri ile denizi kirletmeye devam ettiğimiz sürece, denizlerimiz tamamen temizlenmeyecek. Ama bu projeyle beraber deniz patlıcanının kirlilik azaltımına katkıda bulunduğu yönünde ölçüm yapılırsa önemli bir sonuç elde etmiş olacağız” diye konuştu. Deniz dibine indirilen kafeslere yerleştirilen deniz patlıcanları, belli bir süre bölgede kaldıktan sonra, buradan su ve kum örnekleri alınacak. Alınan örnekler incelenerek, deniz patlıcanlarının denize etkileri ortaya konulacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.