DOLAR 32,5503
EURO 34,8674
ALTIN 2427,303
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kaspersky, Afrika ülkelerindeki siber suçları engelleme operasyonunda INTERPOL’e yardımcı oluyor

Kaspersky, INTERPOL’ü Africa Cyber Surge II operasyonunu tehdit istihbaratı verileriyle destekleyerek araştırmacıların tehlikeye atılmış altyapıları tespit etmesini ve Afrika bölgesinde siber suç işlediğinden şüphelenilen tehdit aktörlerini yakalamasını sağladı.

Kaspersky, Afrika ülkelerindeki siber suçları engelleme operasyonunda INTERPOL’e yardımcı oluyor
23.08.2023 00:42
A+
A-

Kaspersky, INTERPOL’ü Africa Cyber Surge II operasyonunu tehdit istihbaratı verileriyle destekleyerek araştırmacıların tehlikeye atılmış altyapıları tespit etmesini ve Afrika bölgesinde siber suç işlediğinden şüphelenilen tehdit aktörlerini yakalamasını sağladı. Operasyon, 14 failin tutuklanmasıyla ve 40 milyon doların üzerinde mali kayıpla bağlantılı saldırıya yönelik ağ altyapısının tespit edilmesiyle sonuçlandı.

Africa Cyber Surge operasyonu, siber suçlarla mücadeleyi ve bölgedeki toplulukları korumayı amaçlayan çok katılımcılı ve sürekli bir çabayı temsil ediyor. Kaspersky’nin de içinde yer aldığı Africa Cyber Surge operasyonunun ilk bölümü Temmuz-Kasım 2022 tarihleri arasında yürütüldü ve Afrika bölgesindeki siber suçların arkasındaki tehdit aktörlerine yönelik bir dizi operasyonla ve soruşturmayla sonuçlandı.

Africa Cyber Surge II operasyonu Nisan 2023’te başladı ve 25 Afrika ülkesini kapsayacak şekilde dört ay sürdü. Operasyon INTERPOL Afrika Siber Suç Operasyonları masasının himayesinde, INTERPOL Siber Suçlar Direktörlüğü ve AFRIPOL ile bağlantılı INTERPOL’ün Afrika Birliği Destek Programı (ISPA) tarafından gerçekleştirildi. Bu çaba Birleşik Krallık Dışişleri ve Kalkınma Ofisi, Almanya Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Konseyi tarafından da desteklendi.

Kaspersky, INTERPOL’ün diğer özel sektör partnerleriyle birlikte kötü amaçlı komuta ve kontrol sunucuları, kimlik avı bağlantıları, etki alanları ve dolandırıcılık için kullanılan IP’ler dahil olmak üzere bulduğu tehlike göstergelerini (IoC) uluslararası kurumlarla paylaştı. Bu sayede INTERPOL, siber gasp, kimlik avı, iş e-postalarını ele geçirme ve çevrimiçi dolandırıcılıktan şüphelenilen siber suçluları araştırmak ve etkisiz hale getirmek için Afrika kolluk kuvvetleri arasındaki iş birliğini kolaylaştırdı.

Beş yıllık iş birliği 

INTERPOL Genel Sekreteri Jürgen Stock, şunları söyledi: ” Africa Cyber Surge II operasyonu, üye ülkelerdeki siber suç birimlerinin güçlendirilmesinin yanı sıra saldırıya acil müdahale ekipleri ve İnternet Servis Sağlayıcıları gibi önemli paydaşlarla birlikteliklerin sağlamlaştırılmasına yol açtı. Bu, siber suçların küresel etkisinin azaltılmasına ve bölgedeki toplulukların korunmasına daha fazla katkıda bulunacaktır,”

Kaspersky Halkla İlişkiler Direktörü Yuliya Shlychkova şu yorumda bulundu: “Kaspersky, daha güvenli bir dünya inşa etme misyonunda, özel sektör, uluslararası kolluk kuvvetleri ve ulusal makamların dahil olduğu çok katılımcılı iş birliğinin önemine gereken değeri veriyor. Etkin özel sektör-kamu birlikteliğinin gücünden yararlanarak Afrika bölgesindeki siber güvenlik sektörüne güçlenmek üzere ivme kazandırabilir ve Afrika ülkelerinin olağanüstü potansiyellerini gerçekleştirebilmelerini sağlayabiliriz”

AFRIPOL İcra Direktörü Vekili Büyükelçi Jalel Chelba şu yorumda bulundu: “Dijital sistemler, bilgi iletişim teknolojileri ve yapay zekanın önemi arttıkça, bu teknolojilerin siber suçlular tarafından istismar edilmesini önlemek için kamu ve özel sektör aktörlerinin birlikte çalışması acil önem kazanıyor. Cyber Surge gibi koordine operasyonlar, suç ağlarını dağıtmak ve bireysel, örgütsel ve toplum çapında koruma seviyeleri oluşturmak için gereklidir.” 

Kaspersky ve INTERPOL arasındaki veri paylaşımı, her iki tarafın 2019 yılında imzaladığı ve kolluk kuvvetlerine insan kaynakları desteği ve eğitimi verilmesini de öngören beş yıllık iş birliği anlaşmasının bir parçasını oluşturuyor. Belgenin imzalanmasından bu yana Kaspersky ve INTERPOL, siber suçlarla mücadeleyi amaçlayan ortak operasyonlar ve insanların günümüzün siber riskleri konusunda daha bilinçli olmalarına yardımcı olacak farkındalığı artırma projeleri konusunda olumlu bir ivme yakaladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.