DOLAR 32,3547
EURO 34,4371
ALTIN 2528,833
BIST 9814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Baha ve Poyraz arama-kurtarma ekiplerinin gözü oldu

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız hava araçları Baha ve Poyraz, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yürütülen çalışmalara katılan ekiplere görüntü desteği sağladı.

Baha ve Poyraz arama-kurtarma ekiplerinin gözü oldu
11.02.2023 17:01
A+
A-

HAVELSAN’ın teknik ekipleri, 10 ili etkileyen depremler sonrasında, Başkanlığı koordinasyonunda insansız hava ve kara araçlarıyla bölgeye intikal etti.

tarafından geliştirilen insansız hava aracı Baha ve Poyraz dron, bölgede arama-kurtarma ekiplerine yardımcı olmak üzere keşif-gözetleme faaliyetlerinde görev aldı.

Hava araçları Baha ve Poyraz, özellikle köylerde ve dağlık bölgelerde keşif-gözetleme görevleri yaparak, aldığı görüntüleri bölgedeki koordinasyon merkeziyle paylaştı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle İHA’larla görüntü almanın zorlaştığı anlarda bulut altı uçuş yapma özelliğiyle görüntü ihtiyacını karşılayan Baha, ulaşımın mümkün olmadığı yerleşim yerlerine ilişkin ilk bilgilerin alınmasını sağladı.

Yüksek kalitede görüntü aktarıyor

Dikey iniş-kalkış kabiliyeti olduğu için bir piste ihtiyaç duymayan Baha, farklı saha ve arazi koşullarında başarıyla görev yapabiliyor. Yer destek merkezine 50 kilometre uzaklığa kadar uçuş gerçekleştirebilen Baha, sızdırmaz gövde yapısıyla çiseli havalarda da kullanılabiliyor, gelişmiş elektro-optik donanımlarla uzak mesafelerden yüksek kaliteli görüntü alıp aktarıyor.

HAVELSAN tarafından geliştirilen insansız kara aracı Barkan da yük taşıma sepetiyle bölgeye sevk edildi. Barkan, ihtiyaç halinde bölgede yaralı ya da malzemesi taşınması görevlerine destek verecek.

HAVELSAN Otonom ve Robotik Sistemler Müdürü Veysel Ataoğlu, depremden kısa süre sonra Savunma Sanayii Başkanlığının talimatı doğrultusunda hızla bölgeye intikal ettiklerini söyledi. Ataoğlu, koordinasyon merkezlerinin yönlendirmeleriyle keşif-gözetleme çalışmaları yürüttüklerini belirtti.

Ataoğlu ve beraberindeki ekip, söz konusu çalışmaların yanı sıra depremzedelere gıda, temel ihtiyaç malzemesi ve desteğinde de bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.