Siirt'te, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir başkanlığında akademisyenlerden oluşan bir araştırma ekibi, Şirvan-Pervari Fay Hattı'nın deprem üretme potansiyelini belirlemek üzere bilimsel çalışmalara başladı.
İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteklediği, AFAD ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında yürütülen çalışmaya, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinatörlüğünde 14 üniversiteden 100'ün üzerinde araştırmacı katılıyor.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in yürütücülüğündeki 6 kişilik araştırma ekibi, Şirvan ilçesinin İncekaya köyü mevkisinde 20 metre uzunluğunda ve 3 metre derinliğinde kazılan bir hendeği inceledi. Bu hendekte yapılan gözlemler, fayın geçmişte yüzeye kadar ulaşarak yıkıcı depremler ürettiğini ortaya koydu.
Prof. Dr. Sözbilir, yaptığı açıklamada, kazılan hendeklerle bölgedeki deprem tehlikesini ortaya koymayı amaçladıklarını belirtti. Fayın gelecekte oluşturabileceği riskleri değerlendirmek amacıyla bu çalışmanın yürütüldüğünü vurgulayan Sözbilir, şunları söyledi: "Fayımız 100 kilometreye ulaşacak uzunlukta. Kendi içinde değişik fay segmentleri içeriyor. Şu anda fay kollarından biri üzerindeyiz. Şirvan Fayı'nın kollarından yine İncekaya köyü üzerindeki parçasında yer alıyoruz. Şu anda açtığımız hendekte de geçmişte yüzeye kadar gelerek yıkıcı deprem ürettiğini gözlemlemiş olduk. Geçmişte oluşan depremlerin zamanlarını bulmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Eğer hareket ederse 7 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Deprem üretmesi durumunda özellikle Siirt, Şirvan, Şırnak, Pervari gibi kesimlerde de önemli ölçekte yıkıma neden olabilir."
Sözbilir, fayın deprem üretme potansiyelini ve son depremin üzerinden geçen süreyi belirleyerek, bölgedeki yerleşim alanlarını depreme karşı daha dirençli hale getirmek için çalışmalara hız verilmesi gerektiğini ifade etti. Bu projeden elde edilecek sonuçların, hem Siirt hem de Şırnak çevresindeki bölgeler için depreme hazırlık çalışmalarında önceliklendirme yapılmasına olanak sağlayacağını sözlerine ekledi.





