DOLAR 31,9679
EURO 34,6025
ALTIN 2227,886
BIST 9111,5
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bu yıl böbrek naklinin artması bekleniyor

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, COVID-19 salgını döneminde düşen böbrek nakli sayısının bu yıl 4 binin üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi.

Bu yıl böbrek naklinin artması bekleniyor
20.01.2023 11:39
A+
A-

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türkiye’de böbrek nakli oranlarına göre açıklamalarda bulundu.

Erk, 2019 yılında 3 bin 863 böbrek nakli yapıldığını belirterek "Bu nakillerinin yüzde 22’si kadavradan, geri kalan yüzde 78’i ise canlıdan yapılmaktaydı. Pandemi nedeniyle insanlar hastaneye gidemediler ve tedirginlik söz konusu oldu. Bu nedenle böbrek nakli rakamları yüzde 40 düştü. Şimdi yine pandemi öncesi rakamlarına yavaş yavaş ulaşıyoruz." dedi.

Türkiye’de şu anda yaklaşık 62 bin hastasının olduğunu kaydeden Erk, "Yaklaşık 22 bin 500 kişi böbrek nakli için sırada beklemektedir. İnşallah 2023 yılında, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında hedef 4 binin üstüne çıkmak" ifadesini kullandı.

Erk, Türk insanının aşırı tuz ve şeker tükettiğini, bunun da ciddi sağlık problemlerine neden olduğunu belirtti.

"Obeziteyle mücadele yapıyoruz"

Türkiye’de obezitenin giderek arttığına dikkati çeken Erk, sağlıklı nesillere ulaşılması için bunun bir an önce mücadeleyle azaltılması gerektiğini söyledi.

Çocuk yaşta obezitenin her yıl yüzde 8-10 arttığını vurgulayan Erk, "Bunun için Vakıf olarak obeziteyle mücadele yapıyoruz. Bu konuda illeri dolaşıyoruz. bu kapsamda geldiğimiz 40’ıncı ilimiz. 15 kişilik eğitmen kadromuzla il il dolaşarak eğitmenlerin eğitimini yapıyoruz. Obeziteyle mücadele etmemiz lazım çünkü Avrupa’da birinci, dünyada üçüncüyüz. ve Meksika’dan sonra biz geliyoruz. Bunu mücadeleyle azaltmamız lazım, aksi takdirde sağlıklı nesillere ulaşmamız mümkün değildir" diye konuştu.

Erk, böbrek sağlığı için su tüketiminin önemine de dikkati çekerek yetişkin bireylerin vücut kitle indeksine bağlı olarak günde 2-2,5 litre civarında su içmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.