DOLAR 19,9662
EURO 21,377
ALTIN 1249,927
BIST 4580,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bilim insanları yarı canlı siborg hücreleri geliştirdi

Karmaşık bir kimyasal süreci tetikleyen bilim insanları, laboratuvarda çok yönlü, sentetik “siborg” hücreleri geliştirmeyi başardı. Hücreler bölünme ve büyüme yeteneğinden yoksun ancak canlı hücrelerle birçok ortak özelliği var.

Bilim insanları yarı canlı siborg hücreleri geliştirdi
03.02.2023 14:01
A+
A-

Uzmanlara göre bu yapay hücrelerin kendi başlarına çoğalmaması önemli. Zira bunların yararlı olabilmesi için dikkatlice kontrol edilmeleri gerekiyor. Gerçek hücrelerle aynı şekilde çoğalıyorsa bu, mümkün olmayabilir.

Yeni atılımın arkasındaki araştırmacılar, "siborg hücrelerin" gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini aktarıyor.

ABD’deki California Üniversitesi, biyomedikal mühendisi Cheemeng Tan, "Siborg hücreler programlanabilir, yeni yetenekler kazanabilir ve bunu yaparken temel hücresel aktiviteleri korur" diye konuştu.

Tan ve meslektaşları, bu yapıları bakteri hücrelerini temel olarak oluşturdu. Daha sonra bunlara yapay polimerler eklendi ve vücuda doğal hücreler gibi bağlanabilmeleri için ultraviyole ışığa maruz bırakıldı.

Yürütülen deneylerde bu yapıların doğal hücrelerin ölümüyle sonuçlanan, yüksek pH ve antibiyotik maruziyeti gibi faktörlere karşı daha dirençli oldukları da kanıtlandı.

Dahası bu etkenler altında normal biyolojik işlevlerini sürdürebiliyorlar.

Hakemli bilimsel dergi Advanced Science’ta yayımlanan makalede, "Siborg hücreleri; hücresel metabolizma, hareketlilik, protein sentezi ve genetik devrelerle uyumluluk gibi temel işlevleri koruyor" ifadeleri de yer aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.