Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı üzerinden yapılan petrol sevkiyatına dair uluslararası tahkim davasında Türkiye aleyhine verilen 1 milyar 471 milyon dolarlık (69,14 milyar TL) tazminat kararı, Paris İstinaf Mahkemesi tarafından da onaylandı. Kararın ardından CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin bu cezayı ödemek zorunda kalacağını savundu.
Yavuzyılmaz, AKP hükümetinin uluslararası tahkim kararının iptali için Paris İstinaf Mahkemesi'nde açtığı davanın reddedildiğini belirterek, "1 milyar 471 milyon dolar tutarındaki ceza ödemesi için geri sayım başladı. Bu devasa ceza tutarı, mutlaka Tayyip Erdoğan'ın ve ilgili AKP'li yöneticilerin mal varlıklarından tahsil edilmelidir" ifadelerini kullandı.
DAVA 2014-2018 DÖNEMİNİ KAPSIYOR
Dava, Türkiye'nin 21 Mayıs 2014 ile 30 Eylül 2018 tarihleri arasında Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı üzerinden Irak petrolünü, Irak'ın izni olmadan taşıdığı, Adana-Ceyhan Terminali'nden yüklediği ve Irak'ın belirlediği fiyatın altında sattığı iddiaları üzerine açıldı.
Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 13 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'nin Irak'a net 1 milyar 471 milyon dolar tazminat ödemesine karar vermişti. Türkiye'nin bu kararın iptali için Paris İstinaf Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun da reddedildiği ileri sürüldü.
FAİZLE BİRLİKTE 3 MİLYAR DOLARI AŞABİLİR
BOTAŞ eski Gaz Alım Daire Başkanı Ali Arif Aktürk de konuya ilişkin değerlendirmesinde, tazminat tutarına faizlerin de ekleneceğini belirterek toplam yükün 3 milyar doların üzerine çıkabileceğini ifade etti.
ENERJİ UZMANINDAN YENİ CEZA İDDİASI
Enerji Uzmanı Necdet Pamir ise Türkiye'nin davada ceza almasının beklenen bir gelişme olduğunu belirterek, yapılan işlemlerin Irak Anayasası ile Irak-Türkiye petrol boru hattı anlaşmasına aykırı olduğunu savundu.
Pamir, kararın sadece 2014-2018 dönemini kapsadığına dikkat çekerek, 2018 sonrasında da benzer uygulamaların devam ettiğini ve bu nedenle Türkiye'nin ilerleyen dönemde ek yaptırımlarla karşılaşabileceğini öne sürdü.
Pamir ayrıca, Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Anlaşması'nın geçen yıl uzatılmayacağının açıklanmasının ardından bu yıl bir yıllığına uzatılmasının, söz konusu tahkim süreciyle bağlantılı olabileceğini iddia etti.





