İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, okullar için 30 bin bahçe görevlisinin istihdam edileceğini, kontenjanların belirlendiğini, 81 ile dağıtılacağını ve atamaların İŞKUR üzerinden yapılacağını ifade etti.
Çiftçi, NTV canlı yayınında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.
"Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında bir protokol imzalandığı ve okullar için 30 bin görevli personelin alınacağı" haberlerinin hatırlatılması üzerine sürece ilişkin bilgi aktaran Çiftçi, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki okul saldırılarının ardından İçişleri Bakanlığı olarak fiziki tedbirleri artırma yönünde önlemler aldıklarını belirtti.
Çiftçi, 30 bin bahçe görevlisinin istihdam edileceğini aktararak, bu konudaki yetkinin valiliklerde olduğunu, kontenjanların belirlendiğini, 81 ile dağıtılacağını ve atamaların İŞKUR üzerinden yapılacağını bildirdi.
"RİSKLİ OKULLARDA EMNİYET GÖNÜLLÜLERİ GÖREV ALIYOR"
Amaçlarının okullardaki güvenliği yükseltmek olduğunu dile getiren Çiftçi, her yıl birinci ve ikinci dönem okul güvenliği toplantıları yaptıklarını, yaşanan saldırıların ardından ise bu toplantıları aylık olarak gerçekleştirmeye başladıklarını söyledi.
Çiftçi, birinci derecede riskli olarak belirlenen tüm okullarda polislerin görev aldığını kaydederek, "İkinci derecede riskli okulların ortaokul ve liselerinde sabit polis görevlilerimiz bulunuyor. Üçüncü ve dördüncü derecede riskli okullarda ise okul irtibat görevlilerimiz yer alıyor. Onlar yine görevlerine devam edecek ancak bahçe görevlileri ekstradan vazife yapmış olacak" dedi.
"TEK TUŞLA 112'YE İHBARDA BULUNABİLECEKLER"
HAYAT 112 Acil mobil uygulaması hakkında da bilgi veren Çiftçi, şöyle devam etti:
"HAYAT 112 Acil mobil uygulamamıza öğretmenlerle ilgili bir buton ekledik, KADES uygulamasında olduğu gibi. Okullarımızda güvenliği ilgilendiren istenmeyen bir durum olduğunda öğretmenlerimiz tek tuşla 112'ye bildirimde bulunabilecekler. Bunlar da öncelikli olarak ele alınacak. Bu da okul güvenliğini sağlamaya yönelik olarak aldığımız tedbirlerden birisiydi. Mahallenin gerektirdiği diğer tedbirleri almaya zaten valiliklerimiz yetkili. Onlar kendi açılarından da durumu inceleyip ilave tedbirleri de alabilecekler. 30 bin bahçe görevlisi yeni eğitim, öğretim yılına yetiştirilecek. Okulların açılmasıyla beraber vazifeye başlayacaklar. Biz emniyet, jandarma olarak okulların etrafında, güvenlik tedbirleri almaya devam edeceğiz."
Çiftçi, okulların daha güvenli hale getirilmesini amaçladıklarını vurgulayarak, suç işlenmesine müsait metruk yapılara ilişkin yıkılması gerekenlerin valilikler ve belediyelerle görüşülerek yıktırılmasının, yıktırılamayacak durumda olanların ise giriş ve çıkışları engellenecek şekilde kapatılmasının sağlanacağını bildirdi.





