DOLAR 32,584
EURO 34,8013
ALTIN 2412,276
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Marmara’daki kirlilik insansız hava araçlarıyla denetlenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “daha temiz bir Marmara için” yeni denetim modelini hayata geçirdi. Buna göre, 7/24 esaslı izleme ve denetimler, insansız hava araçları ve deniz tekneleriyle sağlanacak.

Marmara’daki kirlilik insansız hava araçlarıyla denetlenecek
24.01.2023 13:01
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve Bakanlığınca, deniz trafiğinin yoğun olduğu Marmara Denizi’nde kirlilikle mücadele kapsamında, "Gemilerden Kaynaklanan Tespiti Hakkında Yetki Devri Genelgesi"nde düzenleme yapıldı.

Bakan Kurum, genelgeye ilişkin sosyal hesabından paylaşımda bulundu.

Yapılan düzenlemelere ilişkin infografik de paylaşan Kurum, "Daha temiz bir Marmara için yeni modeli hayata geçiriyoruz, genelgemizi yayımladık." ifadelerini kullandı.

"Türkiye Çevre Ajansı, ve Kocaeli’ndeki deniz kirliliği denetimi için yetkilendirildi"

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2021’de probleminin çözümüne yönelik, bilim insanları ve ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla yapılan çalışmalarla Marmara Denizi’nde gerçekleştirilen deniz denetim faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve bölgeye özgü bütünleşik bir yapı ile sağlanması ihtiyacı dile getirilmişti.

Paydaşlarla hazırlanan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında "Türkiye Çevre Ajansı eliyle, Marmara Denizi ile ilişkili tüm havzalardaki denetimlerin uzaktan algılama, ve erken uyarı sistemleri, insansız hava araçları ve radar sistemleri kullanılarak artırılması" kararı alınmıştı.

Bu kapsamda yapılan düzenlemeyle, belediyenin sorumluluk alanında bulunan kirliliğin yoğun olduğu İstanbul ve Kocaeli’ndeki deniz kirliliği denetiminde Türkiye Çevre Ajansı yetkilendirildi.

Kirlilik erken safhada tespit edilecek

Düzenlemeyle deniz denetim faaliyetlerinin güçlendirilmesi, çevresel olumsuzlukların kontrolünün sağlanması, kirliliğin erken safhada tespit edilerek önlemlerin alınması hedefleniyor.

Havadan, karadan ve denizden 7/24 saat esaslı izleme ve denetimler İnsansız Hava Araçları (İHA) ve deniz tekneleriyle sağlanacak.

Ayrıca deniz kirliliğinin erken safhada tespiti amacıyla uydu ve radar görüntülerinden yararlanılarak takip-uyarı sistemi devreye alınacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.