DOLAR 32,3935
EURO 34,6927
ALTIN 2471,964
BIST 9814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

AFAD, Deprem Bilgi Destek Merkezi kurdu

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili verileri toplama, tasnifleme ve ilgili mercilere sunma amacıyla Deprem Bilgi Destek Merkezi kurdu.

AFAD, Deprem Bilgi Destek Merkezi kurdu
16.02.2023 12:01
A+
A-

Alanda uzman isimlerin görev aldığı Bilgi Destek Merkezi’nde, depremlerin bölgeye etkisi kayıt altına alınarak, gelecek çalışmalar için arşiv oluşturulacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Washington Eyaleti Dairesi’nde görevli Kıdemli Deprem Bilimci Dr. Recep Çakır, merkezli depremler sonrası yapılacak çalışmalar için tarafından davet edildiğini söyledi.

AFAD bünyesinde Deprem Bilgi Destek Merkezi kurulduğunu bildiren Çakır, merkezle ilgili gerekli teknik işlemleri tamamladıklarını ifade etti.

"Kaybolacak bilgileri topluyorlar, bu bilgiler çok kritik bilgiler"

Çakır, "Şu anda Türkiye içinde ve dışarıdan birçok bilim adamı bölgeye gelip depremlerin yarattığı etkilerin dokümantasyonunu yapıyor. Aynı zamanda kaybolacak bilgileri topluyorlar. Bu bilgiler çok kritik bilgiler. Bu bilgilerden karar verici mekanizmalar çok faydalanacaktır. O yüzden bu koordinasyona çok önem veriyoruz." dedi.

Merkezin bilim insanları ile bölgedeki görevlilerin koordinasyonunu da sağladığını vurgulayan Çakır, "Bütün alanda daha etkin veriler toplanması ve bilgi alınması için böyle bir koordinasyonu gerçekleştiriyoruz." ifadesini kullandı.

Deprem bölgesinde hayata dönüşte atılan adımlarla ilgili verilerin kayıt altına alınmasının önemli olduğuna dikkati çeken Çakır, "Yer kayması, zemin sıvılaşması gibi durumların dokümantasyonunun yapılması gerekiyor. Bunların karakterlerinin ortaya çıkması gerekiyor. Oradaki yeni yapılar ve yeni yaşam için bu bilgiler çok kritik destek sağlayacaktır." diye konuştu.

"Bu depremden dersler çıkarmamız ve yaşama derhal dönmemiz gerekiyor"

Deprem Bilgi Destek Merkezinin yurt içi ve yurt dışında depremle ilgili yapılan bütün çalışmaları ortaya koyacağını dile getiren Çakır, "Yaşama yeniden dönme çalışmalarında, şehirlerin daha etkin, daha iyi yapıyla tekrardan kurulmasında uzun vadede destek sağlayacak bilgiyi barındıracaktır. Aynı zamanda bir sonraki deprem için hazırlıklarda bu bilgiler kullanılacaktır." açıklamasını yaptı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden çok şey öğrenileceğini söyleyen Çakır, "Bu depremden dersler çıkarmamız ve yaşama derhal dönmemiz gerekiyor. Bu yüzden çalışmalarımıza devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.