Fransa’nın başkenti Paris’te, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde Anti-Balistik Füze Koalisyonu toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantının ardından Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, Ukrayna ve İngiltere liderleri ortak bir yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, söz konusu ülkelerin liderlerinin balistik füzelerin oluşturduğu tehdidin ve Avrupa kıtası için savunma kapasitesinin artan öneminin bilincinde olduğu ifade edildi.
Balistik füzelere karşı yalnızca savunmaya yönelik bir koalisyonun kuruluşunun duyurulduğu açıklamada, "(Koalisyonun) anti-balistik kapasite geliştirmek için yılmadan çalışmayı hedefleyen başat projesine desteğimizi bildiriyoruz" denildi.
Açıklamada, Avrupa’nın korunması için kapsamlı ve entegre bir anti-balistik füze savunmasının gerekli olduğu vurgulanırken, bu kapsamda gelecekteki olası füze tehditlerinin caydırıcı olması amaçlandığı belirtildi.
Bu "anti-balistik çözümün" balistik füzelere karşı halihazırda Avrupa’da bulunan savunma sistemlerini tamamlayacağına dikkat çekilen açıklamada, ülkelerin savunma endüstrileri, araştırma kapasiteleri ve operasyonel deneyimlerini ortaya koyarak balistik füzelere karşı ortak bir Avrupa kapasitesi oluşturmayı hedefledikleri kaydedildi.
Açıklamada, koalisyonun uluslararası yükümlülüklerine ve yasal çerçeveye uygun olarak ilk operasyonel kapasitesi için yol haritası hazırlanacağı taahhüt edildi.
Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, Ukrayna ve İngiltere’nin koalisyonun kurucu ülkeleri olduğu bildirilen açıklamada, ayrıca koalisyonun aynı hedefleri paylaşan diğer ülkelerin katılımına açık olduğu ifade edildi.





