Erzincan'da mesleki eğitim alan öğrenciler, okul serasında yetiştirdikleri sebze fideleriyle hem üretime katılıyor hem de tarımsal tecrübe kazanıyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteğiyle 2024'te kurulan yaklaşık 850 metrekarelik serada eğitim gören "Tarım Alanı" öğrencileri, 6 türden 21 çeşit 250 bin fide üretimi gerçekleştirdi.
Derslerde gördükleri teorik eğitimi, okul bahçesindeki serada uygulamaya dökme fırsatı bulan öğrenciler, öğretmenlerinin katkılarıyla ürettikleri domates, biber ve salatalık başta olmak üzere, farklı türlerde üretilen fideleri satarak döner sermayeye katkı sağlıyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal, öğretmen ve öğrencilerin yetiştirdiği fidelerin satışa sunulduğunu belirterek, Erzincan'ın bir tarım şehri olduğunu vurguladı. Kartal, bu yıl 250 bin fide üretildiğini ve şehrin seracılık üssü olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. Valiliğin başlattığı sera projesiyle 600 dönüm daha sera ilavesi yapıldığını ve bunun Erzincan tarımına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Alper Koçaker de kentte örtü altı üretiminin son yıllarda gelişerek büyüyen bir sektör haline geldiğini kaydetti. Erzincan'da örtü altı üretimin 1000 dekarın üzerine çıktığını belirten Koçaker, bu tesislerde nitelikli istihdamı sağlayabilmek ve iş gücünü yetiştirebilmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrencilerin eğitimler aldığını dile getirdi. Öğrencilerin yıl boyunca yaptıkları fide üretim çalışmalarının sonucunu büyük bir sevinçle inceleme fırsatı bulduklarını aktardı.
Tarım Alanı Bölümü Şefi Sibel Muşlu, şubat sonu mart başında tohumları ekmeye başladıklarını ve öğrencilerin teorik bilgilerini serada pratiğe dökerek üretim yaptıklarını anlattı. Muşlu, Erzincan halkından yoğun talep aldıklarını ve bu sene 250 bin fide üreterek geçen yıla oranla bir artış sağladıklarını, bu artışın her yıl devam edeceğini söyledi. Ailesi çiftçilikle uğraşan öğrencilerin bu eğitimi alarak köylerinde ailelerine yardımcı olduğunu belirtti.
Tarım Alanı 11. sınıf öğrencisi Hüsna Danışman ise derslerde öğrendikleri teorileri serada uygulayarak arkadaşları ve öğretmenlerinin yardımıyla güzel bir üretim gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Üretim yaparken çok eğlendiklerini ve sürecin hem güzel hem de öğretici geçtiğini ifade etti.





