12. Yargı Paketi'ne ilişkin araştırmalar devam ederken, genel af iddiaları yeniden gündeme geldi. Hukuk çevrelerinde, paketin daha çok infaz sistemi, şartlı tahliye, arabuluculuk ve yargılamaların hızlandırılması gibi konulara odaklanacağı belirtiliyor. Adalet Bakanlığı'nın teknik çalışmalarını sürdürdüğü düzenlemenin yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine gelmesi bekleniyor.

Yargı Paketi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni yasama dönemindeki çalışmaları kapsamında gündeme gelmesi öngörülüyor. Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen teknik çalışmaların ardından paketin TBMM'ye sunulacağı ifade ediliyor. Ancak paketin Meclis'e sevk tarihi ve görüşme takvimine dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Bu konuda yaşanacak gelişmeler haberimiz üzerinden takip edilebilecek.

Paketin resmi metni henüz açıklanmamış olsa da, kulislerde ve kamuoyuna yansıyan bilgiler doğrultusunda bazı başlıkların gündemde olduğu belirtiliyor. Bu başlıklar arasında ceza adalet sisteminin etkinliğinin artırılması, yargı süreçlerinin hızlandırılması, denetimli serbestlik uygulamalarında düzenlemeler, noterlik hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştırılması, dijital yargı uygulamalarının geliştirilmesi ve mahkemelerde iş yükünün azaltılmasına yönelik tedbirler yer alıyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 12. Yargı Paketi ile ilgili yaptığı açıklamalarda, yargılamaların uzun sürmesi konusundaki vatandaş memnuniyetsizliğine dikkat çekti. Bu sorunun temel nedenlerine inilerek çeşitli formüller üzerinde çalışıldığını belirtti. Bakan Tunç, mevcut 12,5 milyonluk dosya sayısının fazlalığına işaret ederek, her dosyanın yargıya gitmemesi için adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Uzlaştırma ve arabuluculuk müesseselerinin genişletilmesine rağmen vatandaşların hakim ve savcı yüzünü görmek istediğini belirten Tunç, yeni pakette de bu kapsamların daha da genişletilmek istendiğini ifade etti.

Boşanma davalarının uzun sürmesi ve bu süreçte yaşanan mağduriyetlere değinen Bakan Tunç, çekişmeli boşanma davalarında arabuluculuk hükümlerinin uygulanmasını hedeflediklerini söyledi. Yargılamaların hızlanması konusunda da faaliyetlerin sürdüğünü belirten Tunç, atlamalı temyiz müessesesinin getirilerek bir dosyanın hem istinafa hem de Yargıtay'a gitmesinin önüne geçilmesinin planlandığını açıkladı. Hakimlerin atanma ve terfi kriterlerinin de belirli bir karar ve Yargıtay onayı ile belirlenmesinin mutlak kriter olarak aranacağını ekledi.

İnfaz düzenlemesi olup olmayacağına dair soru üzerine Bakan Tunç, doğrudan bir infaz düzenlemesinin bulunmadığını belirtti. Ancak dava süreçlerinin hızlanması ve boşanma davalarının çabuklaştırılmasına yönelik düzenlemelerin yer aldığını söyledi. Ayrıca, suça sürüklenen çocukların cezalarının artırılmasına ilişkin bir düzenlemenin de pakette yer aldığını ifade etti. Detaylı bilgi vermekten kaçınan Tunç, kapsamlı bir çalışma yapıldığını kaydetti.

Kahramanmaraş'taki okul saldırısını hatırlatan Bakan Tunç, silahların saklanması ve muhafazası konusunda bir düzenleme yapıldığını dile getirdi. Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak silahları muhafaza edenler hakkında cezai yaptırım öngörüldüğünü belirtti. Genel af veya kapsamlı bir af çalışmasına dair ise mevcut durumda Adalet Bakanlığı veya hükümet tarafından resmi bir açıklama yapılmadığını, bu nedenle af iddialarının kesinlik taşımadığını ve paketin içeriğinin açıklanmasıyla net tablonun ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.